Sport & Duurzaamheid

Op weg naar duurzame sportevenementen in 2030: Voedsel & Dranken

Duurzaamheid en het klimaat zijn belangrijke thema’s. Sportevenementen kunnen het goede voorbeeld geven op het gebied van duurzaamheid. Een evenement kan namelijk dienen als proeftuin voor duurzame innovaties.

Het versnellingsprogramma Duurzame & Circulaire Topsportevenementen

Nederland beschikt over veel kennis en innovaties, maar sommige zaken moeten integraal met de overheid of lokale autoriteiten worden georganiseerd. Andere relevante kennis is te vinden in andere sectoren. Het zogenaamde versnellingsprogramma brengt verschillende partijen samen. Binnen dit programma zijn vijf thema’s gedefinieerd die in verschillende mate invloed hebben op de milieueffecten van (top)sportevenementen: Energie, Materialen, Reizen & Transport, Water en Voedsel & Dranken.

Voedsel & Dranken

Voedselproductie is een van de grootste bronnen van CO2-uitstoot. Naast de energie die nodig is voor productie heeft ook het logistieke proces veel impact op het milieu. In Nederland wordt jaarlijks 2 miljard kilo voedsel verspild. Van iedere kilo die we verspillen stoten we 3 kilo CO2 uit.

Voor sportevenementen zijn er (nog) geen exacte cijfers bekend, maar we mogen ervan uitgaan dat er voor sportevenementen altijd meer catering wordt ingekocht dan wordt afgenomen. Dit betekent dat afspraken met leveranciers over ‘lokale producten’, het terugnemen van eventueel niet gebruikt voedsel of het gebruiken van voedselresten om energie op te wekken, al snel enorme impact kan hebben op de milieu-impact van een sportevenement.

Ambitie voor 2030:

Er worden geen ‘Voedsel & Dranken’ genuttigd die buiten een straal van 500 km worden geproduceerd. ‘0 voedselverspilling’.

Voorbeelden waaraan gedacht kan worden:

  • Afspraken met leveranciers over ‘Local sourcing’ en terugnemen van reststromen;
  • Uitbreiding van het aanbod plantaardige producten;
  • Composteren in samenwerking met lokale toeleveranciers;
  • Voedselresten gebruiken om energie op te wekken, zoals bv. een biovergister van The Waste Transformers.

Voedsel & Dranken zal worden gemeten aan de hand van kg organische reststromen en duurzaam gebruik van de reststromen. Tevens kan de footprint van voedsel in CO2 worden uitgedrukt (vegetarisch vs vleesconsumptie en lokaal vs geïmporteerd voedsel).

Praktisch online monitor

Er is een monitor online beschikbaar gesteld via de website van Coördinatie- en Informatiepunt Topsportevenementen. Topsportevenementen kunnen hier data invoeren om zelf inzicht te krijgen in hun CO2-uitstoot en te benchmarken met andere topsportevenementen.