Sport & Duurzaamheid

Op weg naar duurzame sportevenementen in 2030: Water

Duurzaamheid en het klimaat zijn belangrijke thema’s. Sportevenementen kunnen het goede voorbeeld geven op het gebied van duurzaamheid. Een evenement kan namelijk dienen als proeftuin voor duurzame innovaties.

Het versnellingsprogramma Duurzame & Circulaire Topsportevenementen

Nederland beschikt over veel kennis en innovaties, maar sommige zaken moeten integraal met de overheid of lokale autoriteiten worden georganiseerd. Andere relevante kennis is te vinden in andere sectoren. Het zogenaamde versnellingsprogramma brengt verschillende partijen samen. Binnen dit programma zijn vijf thema’s gedefinieerd die in verschillende mate invloed hebben op de milieueffecten van (top)sportevenementen: Mobiliteit, Grondstoffen, Energie, Water en Voedsel & Dranken.

Water

Water en Nederland zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Door het gevecht tegen water uit het achterland en vanuit zee heeft Nederland veel technologieën en kennis over watermanagement opgebouwd. Nederland staat internationaal bekend om deze expertise. Bij sportevenementen is er nog veel winst te behalen ten aanzien van het watergebruik.

Dit is onder te verdelen in:

  • Watergebruik: Waterbesparende maatregelen en hergebruik van water dragen bij aan verduurzaming. Voor waterzuivering is energie nodig. Nu vindt de waterzuivering veelal centraal plaats. Het tegengaan van waterverspilling draagt bij aan de duurzaamheid van het sportevenement. Door klimaatverandering heeft Nederland ook steeds vaker te maken met grote droogte en laag grondwaterpeil. Veelal wordt regenwater rechtstreeks naar het riool geleid.
  • Voldoende beschikbare watertappunten bij sportevenementen dragen bij aan de duurzaamheid. Zo helpen tappunten bij het terugbrengen van het gebruik van (single use) plastic flesjes en/of plastic bekers.

Watergebruik zal worden gemeten aan de hand van het aantal afgenomen liter water per evenement. Tevens zal worden gemeten hoeveel regenwater wordt opgevangen en hoeveel liter water wordt hergebruikt/gezuiverd.

Ambitie voor 2030:

Al het water wordt doelbewust gebruikt voor consumptie, voorzieningen of schoonmaken. Voor eventuele irrigatie wordt zoveel mogelijk regenwater opgevangen en gebruikt.

Voorbeelden waaraan gedacht kan worden:

  • Wateropvang onder sportvelden om waterverbruik voor sproeien van (kunst)grasvelden terug te brengen;
  • Waterhergebruik bij douches (Systemen van Hydraloop zorgen bijvoorbeeld bij voetbalclub ONT voor 40% minder watergebruik door douchewater te hergebruiken);
  • Waterzuivering op locatie > koppeling grondstoffen en voedsel terugwinnen nutriënten;
  • Watertappunten voor consumptie;
  • Bewustwording en educatie op het gebied van water. Zo inspireert Wavemakers United op een positieve manier de jeugd om in actie te komen voor schoon, veilig en voldoende water zowel thuis als later in hun beroep door middel van educatie en sport.
  • Check ook de duurzame oplossingen op het gebied van water van o.a.Desah, Wavin, HOLLAND WATER, Dopper, Join the Pipe Foundation, Rainup & Permavoid.

Praktisch online monitor

Er is een monitor online beschikbaar gesteld via de website van Coördinatie- en Informatiepunt Topsportevenementen. Topsportevenementen kunnen hier data invoeren om zelf inzicht te krijgen in hun CO2-uitstoot en te benchmarken met andere topsportevenementen.