Topsportevenementen inspireren de samenleving om klimaatdoelen te bereiken. Daarom streven deze evenementen naar volledig CO2-neutrale en circulaire sportevenementen in 2030.
Nederland beschikt over veel kennis en innovaties, maar sommige zaken moeten integraal met de overheid of lokale autoriteiten worden georganiseerd. Andere relevante kennis is te vinden in andere sectoren. Het zogenaamde versnellingsprogramma brengt verschillende partijen samen. Binnen dit programma zijn vijf thema’s gedefinieerd die in verschillende mate invloed hebben op de milieueffecten van topsportevenementen: Mobiliteit, Grondstoffen, Water, Energie en Food & Beverages.
In 2050 moet de energievoorziening helemaal duurzaam zijn. Nederland heeft in EU-verband afgesproken om in 2030 minstens 27 procent van het totale energieverbruik op te wekken met hernieuwbare energie. In 2022 was het aandeel hernieuwbare energie 15 procent van het totale energieverbruik in Nederland. Vooral het verbruik van zonne- en windenergie is het laatste jaar gestegen.
Veel topsportevenementen kunnen nog stappen zetten in het opwekken of inkopen van duurzame energie. Dit geldt voor sportaccommodaties maar ook vooral voor topsportevenementen die tijdelijk van een (openbare) locatie gebruik maken.
Dieselaggregaten fungeren veelal nog als generator voor energie of als energie back-up. Deze kunnen worden vervangen door batterij containers of stroomvoorzieningen op waterstofaggregaten, hiervoor had de Dutch Water Week de primeur. Voor energie geldt hetzelfde als voor grondstoffen en water. Waar energiebesparende maatregelen getroffen kunnen worden, prevaleert dit boven duurzaam opwekken. Uiteraard zal het gebruik van duurzame energie zorgen voor minder impact op het milieu.
Energieverbruik zal worden gemeten aan de hand van het aantal afgenomen Kwh, inclusief duurzaam opgewerkte energie lokaal, tijdens en gebruikt op het evenement.
Er wordt geen energie gebruikt dat met fossiele brandstoffen is opgewekt. Energiebesparende maatregelen worden doorgevoerd. Alle energie die wordt gebruikt, wordt duurzaam opgewekt.
Voorbeelden waaraan gedacht kan worden:
Er is een monitor online beschikbaar gesteld via de website van Coördinatie- en Informatiepunt Topsportevenementen. Topsportevenementen kunnen hier data invoeren om zelf inzicht te krijgen in hun CO2-uitstoot en te benchmarken met andere topsportevenementen.