Sport & Duurzaamheid

Blog Materialen: Op weg naar duurzame sportevenementen in 2030

Topsportevenementen inspireren de samenleving om klimaatdoelen te bereiken. Daarom streven deze evenementen naar volledig CO2-neutrale en circulaire sportevenementen in 2030.

Het versnellingsprogramma

Nederland beschikt over veel kennis en innovaties, maar sommige zaken moeten integraal met de overheid of lokale autoriteiten worden georganiseerd. Andere relevante kennis is te vinden in andere sectoren. Het zogenaamde versnellingsprogramma brengt verschillende partijen samen. Binnen dit programma zijn vijf thema’s gedefinieerd die in verschillende mate invloed hebben op de milieueffecten van topsportevenementen: Mobiliteit, Grondstoffen, Water, Energie en Food & Beverages.

Hergebruik van grondstoffen

De Rijksoverheid werkt samen met het bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties, kennisinstellingen en andere overheden aan een duurzame economie voor de toekomst. In deze circulaire economie bestaat geen afval en worden grondstoffen steeds opnieuw gebruikt. In het Rijks brede programma Circulaire Economie staat wat nodig is voor een circulair Nederland in 2050.

Circulaire aanpak

Het gebruik van grondstoffen voor de organisatie van Topsportevenementen heeft ook een milieu impact als materiaal maar eenmalig wordt gebruikt. De ‘lineaire’ consumptiemaatschappij die zich kenmerkt door ‘take, make, waste‘ dient omgezet te worden in een circulaire aanpak, ook bij de organisatie van topsportevenementen. ‘Grondstoffen’ is een breed thema dat betrekking heeft op bijvoorbeeld tijdelijke sportvoorzieningen, kleding, merchandise en verpakkingsmaterialen van eten en drinken.

Verbod op wegwerpplastic per 1 januari 2024

In 2024 zijn plastic wegwerpbekers en -maaltijdverpakkingen in principe niet toegestaan als je ter plaatse in een horecagelegenheid, op een topsportevenement of op kantoor eet of drinkt. Herbruikbare borden en bekers zijn dan de norm om milieuvervuiling en plastic soep te voorkomen. De zogenaamde 10 R´en van Lansink moedigt aan om op een hiërarchische manier naar afvalbeheer te kijken, waarbij de nadruk ligt op het voorkomen van afval in plaats van het behandelen ervan nadat het is ontstaan. Het voorkomen van eenmalig gebruik van materialen bij topsportevenementen zou dan ook de norm moeten worden.

Ambitie voor 2030:

Samen streven we naar 0-waste sportevenementen, waarbij materialen worden hergebruikt, gerecycled of terug gaan naar de leveranciers.

Voorbeelden waaraan gedacht kan worden:

  • Hergebruik van drinkbekers (Hold on to your cup);
  • Biobased/composteerbare of herbruikbare maaltijdverpakkingen;
  • Lokale composteervoorzieningen (Waste Transformers);
  • Terugwinnen fosfaat en stikstof terugwinnen (koppelen voedselproductie);
  • Circulair textiel of herbruikbare marketingmaterialen (Olympische Spelen Parijs);
  • Afgedankte sportattributen gebruiken voor het vervaardigen van nieuwe producten.

Praktisch online monitor

Gebruik van grondstoffen zal vooral worden gemeten aan de hand van kg afval per sportevenement, dit zal worden opgedeeld in type materialen (plastic, karton, papier e.d.).

Binnenkort wordt er een praktische monitor online beschikbaar gesteld via de website van Coördinatie- en Informatiepunt Topsportevenementen, waarmee topsportevenementen zelf inzicht kunnen krijgen in hun verbruik.