Sport & Duurzaamheid

Blog Mobiliteit: Op weg naar duurzame sportevenementen in 2030

Topsportevenementen inspireren de samenleving om klimaatdoelen te bereiken. Daarom streven deze evenementen naar volledig CO2-neutrale en circulaire sportevenementen in 2030.

Het versnellingsprogramma

Nederland beschikt over veel kennis en innovaties, maar sommige zaken moeten integraal met de overheid of lokale autoriteiten worden georganiseerd. Andere relevante kennis is te vinden in andere sectoren. Het zogenaamde versnellingsprogramma brengt verschillende partijen samen. Binnen dit programma zijn vijf thema’s gedefinieerd die in verschillende mate invloed hebben op de milieueffecten van topsportevenementen: Mobiliteit, Grondstoffen, Water, Energie en Food & Beverages.

Het verduurzamen van mobiliteit

Het verduurzamen van mobiliteit vormt een grote maatschappelijke uitdaging. Verschillende factoren spelen hierbij een rol, en aanpassingen in publieke voorzieningen of het openbaar vervoer kunnen vele jaren in beslag nemen. Innovaties op het gebied van duurzaam transport en persoonlijke vervoermiddelen zijn ook afhankelijk van internationale ontwikkelingen en innovaties.

Grootste negatieve (CO2) impact op topsportevenementen

Mobiliteit lijkt momenteel de grootste negatieve (CO2) impact te hebben op topsportevenementen. Denk bijvoorbeeld aan sportevenementen met internationale deelnemers, waarbij veel reisbewegingen nodig zijn om de sporters bij elkaar te krijgen. Ook fans en supporters reizen naar de evenement locatie, en er is transport nodig voor materialen, apparatuur, catering en andere voorzieningen. Bij de organisatie van topsportevenementen kan men invloed uitoefenen op de manier waarop leveranciers en fans naar het sportevenement reizen.

Ambitie voor 2030:

Geen gebruik van fossiele brandstoffen voor vervoer. Leveranciers, fans, personeel en sporters maken gebruik van vervoermiddelen die worden aangedreven door spierkracht, duurzame energie, elektriciteit, waterstof of ze maken gebruik van het openbaar vervoer.

Enkele voorbeelden hiervan zijn:

  • Beperken van het aantal beschikbare parkeerplaatsen.
  • Stimuleren van carpoolen (met elektrische voertuigen).
  • Stimuleren van het gebruik van het openbaar vervoer.
  • Aanbieden van duurzaam vervoer voor de “last mile” (bijvoorbeeld deelfietsen, stepjes, enzovoort).
  • Afspraken maken met leveranciers over elektrisch vervoer en het verminderen van uitstoot bij transport en logistiek.

Randvoorwaarden:

  • Marktontwikkeling op het gebied van duurzaam aangedreven personenvervoer en vrachtvervoer.
  • Voldoende capaciteit van de openbare laadinfrastructuur.

Zelf inzicht krijgen in je CO2 uitstoot als topsportevenement

De impact van het mobiliteitsthema wordt gemeten aan de hand van de CO2-uitstoot, waarbij een bepaald percentage van de gemiddelde uitstoot wordt toegewezen aan de verschillende voertuigen.

Binnenkort wordt er een praktische monitor online beschikbaar gesteld via de website van Coördinatie- en Informatiepunt Topsportevenementen, waarmee topsportevenementen zelf inzicht kunnen krijgen in hun CO2-uitstoot.